Ingrediënten en benodigdheden
- 250 g cranberries (vers of diepvries)
- 250 g fijne kristalsuiker
- 2 el boter om in te vetten
- 300 g zelfrijzend bakmeel + extra om te bestuiven
- 2 sinaasappels
- 180 ml zonnebloemolie
- 2 eieren (L) op kamertemperatuur
- 275 g Griekse yoghurt 10% op kamertemperatuur
- 375 g witte basterdsuiker
- 1 mespunt zout
- 15 g rozemarijn
- 5 el Bonne Maman Aardbeien Confiture
- 125 g poedersuiker
- Tulbandvorm Nordic Ware ca. 2 liter
- Vijzel
1 Begin met de cranberries, doe ze in een lage kom. Breng 200 ml water met 150 gram kristalsuiker aan de kook. Kook op laag vuur tot alle suikerkristallen opgelost zijn. Schenk de hete siroop over de cranberries en laat 3 uur staan. Strooi de rest van de kristalsuiker (100 gram) op een bord en rol de uitgelekte cranberries (houd er een paar apart voor een rode touch) erdoor.
2 Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet de cakevorm heel goed in met boter en bestuif licht met bakmeel. Tik het overtollige bakmeel er goed uit.
3 Rasp de oranje schil van de sinaasappels en pers 1 vrucht uit. Meet 60 ml sap af (pers de andere ook als je niet genoeg hebt) en bewaar de rest tot later. Meng de zonnebloemolie met de rasp, afgemeten sap, de eieren, yoghurt en basterdsuiker in een grote kom en mix met een garde tot een glad beslag.
4 Zeef het bakmeel en het zout boven de kom en spatel zo luchtig mogelijk tot een glad beslag zonder klontjes. Ga niet te lang door. Ris de naaldjes van 1 takje rozemarijn, kneus ze in de vijzel en snijd ze fijn. Spatel de rozemarijn en swirl er 3 eetlepels aardbeienjam erdoor.
5 Verdeel het beslag gelijkmatig over de cakevorm. Bak de tulband in het midden van de oven in ca. 1 uur goudbruin en gaar. Verlaag de temperatuur van de oven nadat je de cake erin hebt gezet naar 160 °C. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is, steek de prikker ergens in het midden en komt de prikker er schoon en relatief droog uit, dan is de cake gaar.
6 Laat ca. 15 min. afkoelen in de cakevorm op een rooster. Stort de cake en laat verder afkoelen tot kamertemperatuur. Om te voorkomen dat de cake te veel uitdroogt, kan hij losjes worden afgedekt met plasticfolie.
7 Doe de poedersuiker in een kom en meng er 2-3 eetlepels sinaasappelsap met een garde tot een glazuur de dikte van yoghurt. Schenk of schep het glazuur over de afgekoelde tulband en schenk er ook wat jam over. Versier de cake rondom met de cranberries, rozemarijn en evt. extra sinaasappelzest.
Tip Lekker met slagroom!
Tip 2 De cranberrysiroop is lekker in mocktails, cocktails, in de yoghurt, over ijs of gewoon als limonadesiroop.