Ingrediënten
- 150 g boter, op kamertemperatuur + extra om in te vetten
- 125 g witte basterdsuiker
- 4 eieren
- 1 citroen (schoongeboend)
- 200 g bloem + extra om te bestuiven
- 2 tl bakpoeder
- 250 ml volle melk + 2 el
- 125 g fijne kristalsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 2 el maïzena
- 75 g amandelmeel
- 2 el Bonne Maman aardbeienjam
- 200 ml slagroom
- 150 g aardbeien
- Mixer
- Sloffenvorm (27 cm lang) of springvorm van 20 cm Ø
- Spuitzak
1 | Mix de boter met de basterdsuiker in een ruime kom met een garde. Splits 1 ei en voeg de eidooier (het eiwit gebruik je niet) toe. Rasp de gele schil van de citroen en voeg het rasp toe. Zeef de bloem met het bakpoeder en 1 mespunt zout boven de kom en kneed of roer tot een glad deeg. Verpak in plasticfolie en laat 45 min. in de koelkast rusten.
2 | Breng de melk met 50 gram kristalsuiker aan de kook. Roer de maïzena met het vanille-extract en de 2 eetlepels melk tot een glad papje. Splits 2 eieren en roer de eidooiers (ook deze eiwitten gebruik je niet) los. Schenk al roerend de hete melk erbij. Maak snel de pan schoon en schenk alles weer terug in de pan. Voeg het maïzenapapje toe en kook op middelhoog vuur tot een dikke vla. Schep het op een bord, bedek de vla direct met plasticfolie en laat afkoelen.
3 | Roer het amandelmeel met de rest van de kristalsuiker en het laatste ei tot amandelspijs. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet de sloffen- of springvorm in met boter. Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad met de deegroller uit tot een ovale of ronde lap van 1½ cm dik. Druk de sloffen- of springvorm in het deeg en verwijder het deeg eromheen. Maak een gleuf in het deeg en schep de amandelspijs in en op het deeg, houd rondom een rand van 1 cm vrij. Bak de slof in ca. 25 min. goudbruin en gaar. Laat afkoelen op een rooster.
4 | Klop de slagroom stijf met de mixer en schep het in de spuitzak. Halveer de aardbeien. Verdeel de gele room en de Bonne Maman aardbeienjam over de slof. Garneer met de slagroom en de aardbeien.